Phil Schiller ustępuje ze stanowiska, pozostanie Apple Fellow

Phil Schiller to postać dobrze znana w świecie Apple. W firmie pracuje od 1987 roku i w tym roku kończy 60 lat, w związku z czym chce poświęcić więcej czasu dla rodziny i na prywatne projekty. Nie rozstaje się jednak z Apple definitywnie.

Schiller nie będzie już piastował stanowiska starszego wiceprezesa Apple. Razem z tym stanowiskiem zajmował się marketingiem międzynarodowym, a jego obowiązki przejmie Greg Joswiak.

Reklama

Phil Schiller związany jest z Apple od 1987 roku, gdy miał 27 lat. Później, w 1993 roku odszedł z firmy i gdy Steve Jobs powracał do Apple, zatrudnił go z powrotem, prosto z firmy Macromedia. Phil od zawsze związany był z marketingiem i jeśli spojrzymy na wyniki sprzedażowe, to zauważymy, że robił dobrą robotę.

Obecnie w Apple trwają zmiany, które nazwałbym „pokoleniowymi”. Oczywiście to nie jest do końca prawda, chociaż trzeba przyznać, że powoli kadra firmy odchodzi na emeryturę i konieczne będzie pozyskanie nowych, niesamowitych postaci, z kimś pokroju Jobsa włącznie – tego obecnie im brakuje. Jony Ive odszedł na własne życzenie i to już nasuwa pytanie, dlaczego? Czy w Apple dzieje się coś niedobrego?

Advertisements